Tickets

Moestuintips om van te houden

De komende editie van Tuin&Sfeer heeft veel meer focus op moestuinieren. Moestuinen, en zelfs stadsmoestuinen, zijn een grote trend geworden de afgelopen maanden. Groentes, kruiden en fruit consumeren we immers dagelijks en weinig is zo leuk als je eigen ingrediënten te kweken. Zelfs restaurants midden in de stad hebben de smaak te pakken. Liefde steken in je eigen eten, daar wordt het toch alleen maar lekkerder van? Of je nu al tijden fan bent of er nog niet zoveel ervanaf weet: lees hieronder een paar handige moestuintips, zodat jij ook een ster in moestuinieren wordt!

Begin met makkelijke planten

Kies niet voor te moeilijke planten. Iedereen moet leren, en leren begin je met kleine stapjes. Begin daarom met het oogsten van planten zoals pompoenen, courgettes en tomaten. Deze planten groeien zelfs zonder groene vingers uitstekend. De pompoen vraagt weinig onderhoud en zal dan ook gemakkelijk vruchten aferpen. Houd er alleen wel rekening mee dat de pompoen veel ruimte nodig heeft om te groeien. Als je een kleinere tuin hebt, kies dan bijvoorbeeld om te beginnen met courgette. Let wel op dat deze plant niet goed tegen de kou kan, begin daarom met zaaien in begin mei (binnen). Verder is er van de courgette ook een klimmende soort, dus dan heb je nog minder ruimte nodig!

Je kan je als beginner het beste beperken in het aantal soorten planten in je moestuin. Zo kun je je aandacht goed verdelen en worden de groentes of fruit die je oogst alleen maar lekkerder.

Water

Bij elke plant is het belangrijk om de juiste hoeveelheid water te geven. We willen onze groentes natuurlijk niet laten uitdrogen, maar ook niet laten verdrinken, want door te veel water kunnen de wortels gaan rotten of ontstaan er schimmels. Een makkelijke manier om te meten of jouw plantjes in de moestuin water nodig hebben of niet is om het simpelweg aan te voelen met je vinger. Als je hem in de aarde steekt, kun je controleren hoe nat of droog de aarde is. Je wil dat vochtig aanvoelt: niet kletsnat of kruimelig en droog.

Ruimte

Wat mensen heel vaak vergeten is dat de moestuin wel een geschikte plek nodig heeft. Maar maak je geen zorgen: heel veel is mogelijk! Zelfs op een balkon kun je genieten van je eigen moestuin. Al je groentes, kruiden en fruit kunnen namelijk ook gewoon groeien in potten, mits het overtollige water weg kan lopen. Aan de andere kant drogen planten in een pot veel sneller uit dan planten in de grond. Controleer elke dag even je plantjes. Het kan namelijk best warm worden op een balkon in de volle zon. Er is heel veel dat kan groeien als het wil groeien, en als jij maar liefde en water geeft. Zo kunnen aardbeien, frambozen, bessen en bramen prima groeien op een paar vierkante meter. Maar rozemarijn, oregano, peterselie, tijm en basilicum ook. Heerlijk, al die verse kruiden!

Heb je nou wel een grote tuin? Let dan wel op dat je je moestuin plaatst op een plekje dat in ieder geval tussen 10:00 en 16:00 uur in de zon ligt. Verder kan je natuurlijk beginnen met zo’n ideale bak uit het tuincentrum of om meteen groots uit te pakken met meerdere vierkante meters. Het is dan wel handig om een plan te maken, zodat je een overzicht hebt van de indeling. Zo sta je niet voor onverwachte keuzes bij het aanleggen.

Compost

Een plek om te composteren is iets wat echt niet mag ontbreken in je moestuin! Compost bestaat uit plantenresten en keukenafval die verteerd zijn tot kleine stukjes organische stof. Spreidt dit door je tuin en je hebt vruchtbare voeding aan de bodem toegevoegd. Een goede bodem is namelijk heel belangrijk. Als je geen vruchtbare bodem hebt, zullen je plantjes ook geen mooie en lekkere vruchten geven. Het is heel handig als je een goede bodemstructuur hebt en dit krijg je voor elkaar door compost te gebruiken. Zo krijg je een luchtige grond, die water en voedingsstoffen beter vasthoudt. Let wel op dat je composthoop/-vat/-bak in de schaduw en uit de wind ligt. Dat is alleen maar fijn voor jezelf.

DATA & TIJDEN

10, 11 en 12 februari
10:00 - 17:00 uur

LOCATIE

MartiniPlaza Groningen 
Leonard Springerlaan 2
9727 KB Groningen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram