Top 5 tips: Meer vogels in uw tuin.

Vogels zijn dankbare en makkelijke gasten die weinig eisen stellen. Zij willen wat te eten en een veilige plek om te rusten. Lees hieronder 5 tips om meer vogels in je tuin te krijgen.


 

tip 1

Voldoende voedsel


Op een gegeven moment raken de bessen en zaadjes in uw tuin op en hebben de spinnetjes en andere insecten zich teruggetrokken. Vogels kunnen dan zelf geen eten meer vinden in de tuin. Het wordt dan tijd om de vogels te gaan voeren. Denk bijvoorbeeld aan zaadmengsels, vetbollen, vruchten en noten, pinda’s (geen zoute pinda’s), maar ook broodkorsten en appels zijn zeer gewild.

Het is belangrijk dat u de vogels altijd op hetzelfde moment van de dag voert. Vogels gaan namelijk op u wachten en in die tussentijd kunnen ze niets eten.

Vergeet niet om het wintervoer, met name de pinda’s, op tijd weer weg te halen. In het voorjaar, wanneer de vogels jongen hebben, moet er niets meer in uw tuin hangen. De jonge vogeltjes kunnen dit voedsel niet goed verteren en kunnen er zelfs aan dood gaan. Jonge vogels moeten namelijk insecten en wormen eten in plaats van pinda’s.

 

tip 2

Plaats een vogeldrinkbak


Voor vogels is water onmisbaar. In een vogeldrinkbak kunnen de vogels water drinken en kunnen ze meteen ook een waterbad nemen.
Zorg er wel voor dat de vogeldrinkbak een ruwe bodem heeft zodat de vogels niet uitglijden en dat de drinkbak niet te diep is. Het beste is om de drinkbak te plaatsen in de buurt van struiken zodat de vogels kunnen vluchten wanneer ze gevaar zien.

Vergeet in droge en warme tijden niet om de drinkbak bij te vullen!

 

tip 3

Zorg voor een schuilplaats/broedplaats


In een tuin met een oude boom, stapels snoeihout, rommelige plekjes en dichte struiken kunnen veel vogels zelf een plekje vinden om te schuilen of om een nestje te maken. Mocht dit niet het geval zijn in uw tuin dan kunt u de vogels helpen door een nestkastje op te hangen.

Houd daarbij wel rekening met de volgende punten:
• Hang het kastje op ongeveer 2 meter hoogte.
• Zorg ervoor dat de katten er niet bij kunnen.
• Het beste is om het vlieggat op het zuidoosten te hangen.
• Hang het kastje stevig op.
• Maak de kastjes in de herfst schoon zodat de vogels er in de winter weer gebruik van kunnen maken. Dit kan je doen met heet water en een borstel.

 

tip 4

Houdt katten op afstand

Wanneer je zelf katten hebt kan je deze een belletje om zijn halsband doen. Hiermee horen vogels de kat aankomen lopen doordat het belletje gaat rinkelen. Ook kun je ervoor kiezen om je kat binnen te houden wanneer de vogels uitvliegen of als het erg koud is en de vogels wat verzwakt zijn.

 

tip 5

Gebruik geen gif in uw tuin


Gif doodt kleine beestjes zoals luizen, rupsen en slakken. Wanneer u deze beestjes verwijdert uit uw tuin, dan haalt u ook het eten voor de vogels weg. Ook kunt u met gif de gezondheid van vogels in tuingevaar brengen.

Denk bijvoorbeeld aan zanglijsters die graag slakken eten. Wanneer deze slakken slakkenkorrels hebben gegeten, en vervolgens worden opgegeten door de zanglijster dan krijgen ook de zanglijsters de slakkenkorrels binnen.