Top 5 tips: Terrastegels schoonhouden.

Je hebt net een prachtig nieuw terras aangelegd en voordat je er van kunt genieten zie je alweer de eerste vlekken, oneffenheden en groene aanslag te voorschijn komen. Harstikke zonde natuurlijk. Want dit geeft je terras een verwaarloosde uitstraling waardoor al het harde werken voor niets lijkt te zijn geweest. Tijd voor actie dus! Met onderstaande 5 tips heb jij straks weer een stralend en schoon terras.


 

tip 1

Hoge druk reiniger


Je terras reinigen met een hogedrukreiniger is een erg milieuvriendelijke methode, omdat je alleen gebruik maakt van water. Het schoonmaken met een hogedrukreiniger zorgt ervoor dat je je terras eenvoudig kunt reinigen en dat de groene aanslag en andere viezigheden snel loslaten.

Zorg er wel voor dat je de stand van de hogedrukreiniger niet op zijn hardst hebt staan. Hiermee heb je de kans dat je je tegels beschadigt waardoor de tegels grover worden. Hierdoor zal de groene aanslag juist snel terugkomen, omdat algen en mos zich dan beter kunnen nestelen. Ook heb je de kans dat je het zand dat tussen de voegen van de tegels zit wegveegt.

 

tip 2

Zand


Zand is een perfect schuurmiddel om je terras mee schoon te maken, zeker als je brekerzand gebruikt. Dit is namelijk scherper dan gewoon speelzand en heeft een goede schuurwerking. Strooi wat zand over je terras, beetje water erbij en schrobben maar! Na afloop kan je het zand dat nog op je tegels ligt gemakkelijk opvegen en weggooien.

 

tip 3

Waspoeder of biotex


Wist je dat waspoeder en biotex niet alleen geschikt zijn voor het wassen van kleren, maar ook voor het reinigen van je terras? Alle viezigheden op het terras verdwijnen als sneeuw voor de zon al je je terras reinigt met waspoeder of biotex.

Beide middelen moet je mengen met water voordat je het over je terras verdeelt. Het mengsel met waspoeder moet je ongeveer 10 minuten laten intrekken voordat je begint met schrobben. Bij de biotex kan je meteen beginnen met schrobben. Deze middelen zorgen ervoor dat groene aanslag en al het andere vuil makkelijk loslaat en verdwijnt van je terras. Vergeet niet om na het schoonmaken het hele terras nog eens goed na te spoelen met water zodat alle resten waspoeder of biotex helemaal verwijdert zijn.

 

tip 4

As


Misschien wat vreemd, maar met het as van je openhaard kan je je terrastegels prima schoonmaken. Gooi de as van de open haard over de tegels en schrobben maar. Daarna héél goed naspoelen met water.

Enige nadeel van reinigen met as is dat het een enorme troep geeft.

 

tip 5

Schoonmaak azijn


Voor een milieuvriendelijke manier kan je ook gebruik maken van schoonmaakazijn voor het reinigen van je terras. Dit is ook nog eens heel makkelijk en snel!

Vul een gieter voor 1/4 deel met azijn en 3/4 deel met water. Besproei vervolgens de tegels ermee en laat het drogen in de zon. Voor een sterker effect kan je ook de helft van de gieter vullen met azijn en de andere helft met water. Vergeet niet om het eerst goed in te laten werken voordat je het naspoelt.

Azijn kan je ook puur gebruiken om het onkruid mee te verwijderen. Laat ook hier de azijn goed inwerken. Het onkruid wordt vervolgens bruin waardoor je het makkelijk kan verwijderen met de bezem. Na afloop de tegels even afspuiten met water en je terras is weer onkruidvrij.