Top 5 tips: Tuin winterklaar maken.

Oktober is de beste maand om je tuin winterklaar te maken. Het weer is dan vaak nog goed en je hebt dus geen reden om niet in de tuin te willen. Het klinkt misschien wat overdreven, maar als je je tuin goed winterklaar maakt dan maak je in het voorjaar een goede en snelle start. Het is dus zeker de moeite waard!


 

tip 1

Gras


Voordat de temperaturen echt onder het vriespunt komen, kun je het gras nog één keer maaien. Het gras maai je totdat je ziet dat het niet meer groeit, meestal tot eind oktober. Stel de maaihoogte wat hoger in dan je misschien wel gewend bent, ongeveer 4 cm is voldoende.

Haal na het maaien het gemaaide gras en de gevallen bladeren meteen weg. Het gras moet kunnen blijven ademen en zoveel mogelijk licht blijven vangen tijdens de donkere wintermaanden.

Vergeet niet om het gras de laatste mestbeurt van het jaar te geven. Wanneer je het gras nog voorziet van een flinke voedingsbeurt kun je ook in de winter genieten van een mooi groen gazon. Ook zorg je er zo voor dat het gazon een goede start maakt zodra het weer wat warmer wordt.

Zodra het vriest of er valt sneeuw is het verstandig om niet meer over gras te lopen, hiermee beschadig je namelijk de bevroren grassprieten.

 

tip 2

Krokussen, narcissen en andere bloembollen planten


Bij het winterklaar maken van je tuin bereid je de tuin voor op een nieuw groeien voorjaar. Dit is dan ook het moment om bloembollen zoals narcissen, krokussen, tulpen en hyacinten te planten. De grond is nog lekker los en voelt aangenaam aan. Zo kun je in het voorjaar meteen genieten van kleur in je tuin.

 

tip 3

Vogels


De winter is voor veel vogels een moeilijke periode omdat er weinig voedsel te vinden is. Er zijn allerlei soorten vogelvoer: zaadmengsels, vetbollen, vruchten en noten, pinda’s (geen zoute pinda’s), maar ook broodkorsten en appels zijn zeer gewild. Niet alle vogels komen graag op een voedertafel of kunnen aan een vetbol hangen, vergeet daarom niet om ook wat voer op de grond te strooien. Ook zoeken de vogels in de winter graag beschutting en zeker tijdens de nacht. Een vogelhuisje is dan een mooie schuilplaats, maar alleen als die schoon is. Bij het winterklaar maken van je tuin hoort dus ook het schoonmaken van het vogelhuisje. Ook al heb je afgelopen voorjaar geen nestje gehad, er zal altijd wel wat troep in het huisje zitten.

 

tip 4

Afgevallen blad


Haal altijd al het blad van het gazon af en doe dit regelmatig. Het oude blad kan je wel laten liggen in de borders en onder de haag. Dit vormt namelijk een mooie beschermingslaag voor de wortels als het gaat vriezen. Ook is een laag afgevallen blad goed voor het dierenleven.

In oud blad kunnen ook schimmels of andere ziekten voorkomen. Zodra je dit ziet moet je de bladeren wel weghalen om te voorkomen dat schimmel zich uitbreidt. Let hier dus goed op!

 

tip 5

Vijver


Het is onoverkomelijk, maar de planten in uw vijver zullen tijdens de wintermaanden vrijwel allemaal sterven. Het is daarom ook aan te raden om de dode planten, bladeren en andere rotzooi uit uw vijver te verwijderen.

Tijdens de vriesperiodes is het belangrijk om een wak in uw vijver te houden. Er vindt rotting plaats in de vijver en op deze manier kunnen de giftige stoffen via het wak naar buiten toe. Via het wak komt vervolgens ook verse zuurstof de vijver in waarvan de nog levende planden en vissen gebruik kunnen maken.

Het wak kan in stand worden gehouden door een onderwaterpompje te installeren. Hierdoor blijft het water in beweging en kan het onmogelijk vriezen. Let er wel op dat het pompje niet te diep staat. Hoe dieper het water, hoe warmer het wordt. Juist in het warme water zullen de vissen overleven. Probeer ervoor te zorgen dat het pompje minstens dertig centimeter boven de bodem moet werken.

Als laatste is het aan te raden om een net over de vijver te spannen. Hiermee voorkom je dat er alsnog dode bladeren in de vijver vallen.

Niet vergeten!
• Sluit de buitenkraan af, zo voorkom je dat deze bevriest.
• Zorg dat de tuinslang in de tuin helemaal leeg is van water.
• Houd de parasol netjes en haal deze naar binnen voordat de herfst begint.
• Zorg er voor dat er geen water meer in je mooie beeldjes, bloempotten,
asbakken of vazen zit. Haal dit naar binnen of zet het op de kop. Je prachtige aardewerk kan barsten door de vorst.
• De barbecue kan je gewoon buiten laten staan. Vergeet niet om er een hoes om te doen zodat de barbecue langer mooi blijft.