Top 5 tips: Een diervriendelijke tuin.

Vier Oktober is het weer dierendag; de dag waarop we extra aandacht besteden aan onze dieren. Niet alleen huisdieren, maar ook de dieren in je tuin verdienen wel wat aandacht. Hoe je dat doet? Dat lees je in de vijf tips hieronder!


 

tip 1

Zorg voor zaden en bessen


Knip uitgebloeide bloemen niet direct weg, maar laat de plant zaad produceren. Vogels kunnen dan een zaadvoorraad voor de winter aanleggen met de zaadjes die ze in jouw tuin vinden. Vogels houden sowieso van planten met veel zaden of bessen. Wil je de vogels een plezier doen? Plant dan bijvoorbeeld hulst, zonnebloemen of een meidoorn in je tuin.

 

tip 2

Laat blaadjes liggen


Het begint weer herfst te worden, de periode waarin bomen hun bladeren verliezen. Kleine dieren zoals egels, maar ook insecten zullen je dankbaar zijn als je niet alle dorre blaadjes en takjes opveegt. Laat ze in een paar hoekjes van je tuin liggen zodat deze kunnen dienen als schuilplek.

 

tip 3

Aanvullend voer voor vogels


Het is moeilijk voor vogels om genoeg voedsel te vinden in de winter. Zorg daarom voor wat aanvullend voedsel. Dat kunnen vetbollen zijn die je kant en klaar bij de winkel koopt maar ook een zelfgemaakte pindaketting of een heuse vogeltaart. Op internet zijn daar genoeg recepten voor te vinden.

 

tip 4

Een vogelbadje

Zorg voor een vogelbadje in de tuin. Dit is niet alleen fijn voor vogels, maar ook kikkers, insecten en slakken maken hier dankbaar gebruik van. Ververs het water wel regelmatig en zorg dat het vogelbadje op een veilige plek staat. Want er moeten natuurlijk geen katten in de buurt kunnen komen.

 

tip 5

Vergeet het vogelhuisje niet


In veel tuinen is meer dan genoeg voer te vinden voor vogels. Maar aan nestgelegenheid ontbreekt het vaak nog wat. Hang daarom een leuk vogelhuisje of nestkastje op, hier maken niet alleen vogels maar ook vleermuizen gebruik van! Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten en maten vogelhuisjes verkrijgbaar, dus het is ook nog eens een leuk item om je tuin op te vrolijken.