Tuinbalkon maken


Kleine tuin groter laten lijken


Perfecte tuinmeubelen kopen


Buiten koken


Meer vogels in uw tuin


Terrastegels schoonhouden


Tuin winterklaar maken


Wijs met water


Moestuinieren


De ideale familietuin


Zomervakantie


Duurzaam Tuinieren


Augustus Tuinmaand


Een diervriendelijke tuin


Geldbesparen


Planten beschermen tegen vorst


Voorjaar in de tuin


Top 5 tips: Duurzaam tuinieren

Als je lekker in de tuin bezig bent denk je er natuurlijk niet bij na dat tuinieren op sommige manieren ook schadelijk voor de natuur kan zijn. Met wat kleine aanpassingen kan tuinieren gelukkig ook heel milieuvriendelijk en duurzaam. Dit zijn de vijf beste tips voor een milieubewuste tuin.


 

tip 1

Groene aanslag verwijderen


In de loop der tijd komt er groene aanslag op schuttingen, tuintegels en tuinmeubels te zitten, en dat verdwijnt niet vanzelf. Daarom zijn er allemaal chemische middelen tegen deze groene algen te verkrijgen. Deze middelen zijn vaak schadelijk voor het milieu, gebruik daarom 1 liter natuurazijn en verdun dit met water. Algen kunnen niet tegen zuur dus je zult zien dat ze binnen een paar dagen verdwijnen op een milieuvriendelijke manier.

 

tip 2

Anti-luismiddel voor planten


probleem zijn er natuurlijke oplossingen. Bespuit de aangetaste planten drie dagen achter elkaar met een mengsel van zuivere groene zeep en water en de luizen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Een andere optie is knoflook. Je kan luizen namelijk ook verjagen met peentjes knoflook in de grond bij je planten.

 

tip 3

Vang regenwater op


Hier in Nederland regent het nogal eens, daarom is regenwater opvangen een makkelijke manier om kraanwater te besparen. Met het opgevangen regenwater kan je de bloemen en planten in je tuin vervolgens weer water geven. Regentonnen zijn in alle soorten en maten te verkrijgen dus er is voor elke tuin wel iets passends.

 

tip 4

Gebruik organische mest


Kunstmest bevat veel stoffen die heel langzaam of zelfs helemaal niet worden afgebroken in de natuur. Daardoor blijft het milieu gedurende een lange tijd vervuild. Een duurzame oplossing is het kiezen voor organische mest. Als je het helemaal duurzaam wil doen kan je ook mest van je eigen (huis)dier gebruiken. Let wel op: Alleen de mest van planteneters is geschikt voor de tuin.

 

tip 5

Kies voor een haag


Veel mensen kiezen voor een schutting, maar een haag zorgt ook voor beschutting en is vaak een duurzamere optie. Daarnaast draagt een haag ook nog eens bij aan de natuur, het is een geschikte leefomgeving voor insecten en vogels kunnen zich er in nestelen.

 

NIEUWSBRIEF
ONTVANGEN?