Top 5 tips: om geld besparen met je tuin.

Of je nu je plantjes koopt in de uitverkoop, stekjes ruilt met vrienden óf je eigen bodemvoeding recyclet, het hele jaar door kun je veel geld besparen met je tuin.
Hoe je dat doet? Dat lees je nú in onze vijf tips!


 

 

tip 1

Zelf compost maken


Veel van het tuinafval dat je nu opruimt, kun je op een composthoop gooien. Doe dit bijvoorbeeld ook met gevallen bladeren (die eerder zullen ontbinden als je ze eerst versnippert).
Door deze organische stof te recycleren tot rijke compost, heb je een geweldige bodemvoeding voor het toekomstige groeiseizoen. Er zijn verschillende compostbakken te koop, maar je kunt ook heel eenvoudig zelf een composthoop maken met behulp van gaas.

Extra tip:
compostbakken met gaaszijden en open bodem versnellen zélfs het proces.

 

tip 2

Eetbare tuin


Je kunt niet alleen kosten besparen in de tuin, maar ook mét je tuin. Maak een goede start en kies de juiste plek, de juiste maat en de ideale grond. Reserveer dus snel een stukje grond en verbouw hierop je eigen groente, kruiden en fruit, want zelfs aan het begin van de herfst kun je nog starten met je moestuin. Zaai nu om in de winter of het vroege voorjaar te oogsten. Bovendien ben je dan meteen klaar voor het volgende seizoen.

 

tip 3

Verdeel of ruil planten


Overwoekerde vaste planten kunnen verschillende kleinere planten opleveren om in de tuin te planten. Het herfstseizoen is een goed moment om vaste planten te verdelen (de beste tijd is wanneer de planten hun bladeren hebben verloren en op het punt staan ​​in ‘slaap’ te vallen). Gebruik deze plantendelingen om lege plekken in je tuin op te vullen. Óf deel extraatjes met vrienden of familie. Beter nog; organiseer een ‘tuinruil’ met buren, familieleden en vrienden. Vraag iedereen om goed-gelabelde, meerjarige stekjes met anderen te ruilen. Het is een leuke en gratis manier om nog meer fantastische planten voor je tuin te krijgen.

 

tip 4

Koopjesjacht

Een beetje onderzoek bespaart je óók geld als het gaat om het kopen van tuinbenodigdheden. Rond deze tijd van het jaar bieden tuincentra sales en seizoenprijzen aan voor vaste planten, bomen en struiken. Kies tijdens het shoppen voor meerjarige planten. Deze planten zijn in aankoop wellicht iets duurder dan eenjarige planten, maar na verloop van tijd komt dit wél goedkoper uit. Tuinartikelen zijn in deze periode meestal ook in de aanbieding, dus houd je ogen open en sla je slag voor nu en alvast voor het volgende tuinseizoen.

 

tip 5

Verzamel regenwater


De meest simpele en effectieve manier om geld te besparen is toch wel de aanschaf van een regenton. Met een regenton verzamel je het regenwater voor de irrigatiebehoeften van je tuin en planten. Zo bespaar je dus het hele jaar door geld. Trouwens, zo’n gave regenton is ook nog eens een prachtige eye-catcher voor in je tuin!