Top 5 tips: Start vandaag nog met moestuinieren.

Je eigen eten kweken in een moestuintje is helemaal in. Maar hoe begin je met je eigen moestuin? En hoe zorg je dat het een succes wordt en blijft? Met onderstaande tips kan echt iedereen meteen beginnen met het kweken van je eigen eten!


 

tip 1

Zorg voor een goede basis


Een succesvolle moestuin begint bij een geschikte bodem. Daarom is het van belang om de grond waarop je straks gaat zaaien goed voor te bereiden. Zo mag het zaaibed niet bevroren of te vochtig zijn en is het handig om de grond goed te egaliseren en los te harken voor je begint met zaaien. Anders zullen de zaadjes niet gaan kiemen.

 

tip 2

Begin makkelijk


Al het begin is moeilijk. In het eerste jaar dat je start met een moestuin is het daarom handig om te kiezen voor groenten die makkelijk te telen zijn. Neem bijvoorbeeld radijs, wortel of courgette, dan kan je oogst niet mislukken! Deze groenten hebben namelijk bijna geen verzorging nodig, alleen wat water.

 

tip 3

Kies het goede zaaimoment


Het is voor elke groentesoort anders, maar het moment waarop je gaat zaaien is erg belangrijk. Op verpakkingen van zaadjes staat vaak advies maar dat houdt natuurlijk geen rekening met de weersomstandigheden in jouw moestuin. Wordt het bijvoorbeeld onverwachts koud? Wacht dan nog even met zaaien, anders overleven je plantjes het niet in de koude grond.

 

tip 4

Zaai het zaadje niet te diep

Anders dan bij bijvoorbeeld bloembollen, hoeft een groentezaadje vaak helemaal niet diep in de grond te worden gezaaid. Hoe dieper het zaadje, hoe groter de kans op rotten is, en dat wil je natuurlijk niet. Een handige vuistregel om aan te houden is; zaai zo diep als het zaadje lang is. Dus is het zaadje 3 cm lang? Stop het dan ook 3 cm onder de grond.

 

tip 5

Vorig jaar wortels? Dit jaar radijsjes


Was de moestuin dit jaar een succes? Dan ga je volgend jaar natuurlijk weer aan de slag! Het is belangrijk om te onthouden dat je nooit twee jaar achter elkaar dezelfde groente op dezelfde plaats moet zaaien. Elke groente heeft namelijk zijn eigen voedingsstoffen uit de bodem nodig, en die raken na een seizoen uitgeput. Geef de grond een jaartje om bij te komen en plant dus niet weer dezelfde groente als vorig jaar.