Top 5 tips: Het vinden van de perfecte tuinmeubelen!

Veel mensen zijn op zoek naar de ideale tuinmeubel, dit is lang niet altijd eenvoudig. Want naast mooie tuinmeubelen willen we graag ook luxe materialen, design, onderhoudsvriendelijke en/of comfortabele producten. Met onderstaande tips kun je zeker slagen in jouw zoektocht naar het ideale meubilair.


 

tip 1

Weeg voor- en nadelen van materialen af


De uren die we doorbrengen in de tuin, willen we vandaag de dag besteden aan ontspanning, niet aan het onderhoud van tuinmeubelen. Bepaal daarom van tevoren hoeveel tijd je kwijt wilt zijn aan het onderhoud van je tuinset. Een lichte aluminium of kunststof tuinstoel is roestbestendig, relatief goedkoop en eenvoudig te verplaatsen. Staal is zwaar en stevig maar onbehandeld gaat dit materiaal op den duur gaan roesten. Ook een loungestoel van teakhout of steigerhouten tafel is erg stevig en populair voor in de tuin. Staal en houtsoorten vragen echter wel meer onderhoud en bescherming en zijn moeilijker te verplaatsen. De laatste jaren zijn rotan en riet ook erg in opmars. Deze materialen doen het goed buiten, zeker als ze een speciale harscoating hebben. Toch hebben zulke materialen wel een jaarlijkse onderhoudsbeurt nodig.

 

tip 2

Gebruik de accessoires voor kleurgebruik


De laatste jaren zien we dat de tuin steeds meer een verlengstuk van de woonkamer is geworden. De functie van het tuinmeubilair is hierin vaak een belangrijke factor. De tuin wordt gezien als een persoonlijke toevluchtsoord, een plek waar je je kunt terugtrekken met een goed boek in een comfortabele stoel of waar je tijdens een zwoele zomeravond met vrienden aan een grote eettafel kunt borrelen. Voeg daarom aan jouw verlanglijstje voor in de tuin de volgende praktische producten toe; extra krukjes/poefjes/tafeltjes/kussentjes, een verplaatsbare parasol of een vuurkorf voor de killere avonduren.

 

tip 3

Ga proefzitten. Let goed op het comfort


Perfecte tuinmeubelen geven stijl én comfort. Veel meubelstukken zien er prachtig uit, maar of je nu uren op kan relaxen? En ook al staat design dan wel mooi in een tuin en zorgt een stalen constructie voor een lange levensduur van jouw tuinset, erg lekker zit het na een uurtje niet meer. Investeer daarom in goede tuinkussens. Een ander belangrijk aspect is de grootte van tuinstoelen. Sommige modellen zijn namelijk erg smal, of klein of laag bij de grond. Probeer nieuwe tuinmeubelen daarom altijd uit in de winkel!

 

tip 4

Ook de kussens zorgen voor zitcomfort


Bij het kiezen van tuinmeubelen heb je vaak te maken met textiel. Bij sommige loungesets krijg je standaard kussens. Wanneer je losse buitenkussens nodig hebt, let dan goed op de kenmerken. Overweeg hoe ons ‘onvoorspelbare’ Nederlandse weer uw meubels en kussens kan beïnvloeden, als ze niet verplaatst kunnen worden naar een plek die beschermt tegen de zon, regen, wind of hagel. Zijn de meubels en kussens uv-bestendig, waterafstotend, luchtdoorlatend en hebben grote meubels kussens met veren, zodat deze houden hun vorm langer behouden?

 

tip 5

Ga voor een kwaliteitsproduct


Het kopen van tuinmeubelen kan worden beschouwd als een investering. Wankele pootjes, amateuristische lak, hoge krasgevoeligheid, oneffenheden in het hout of lelijke lasnaden; pas op voor té goedkope tuinmeubelen. Hoe veelbelovend de aanbieding er op het eerste gezicht ook uitziet. Denk goed na voordat je tot de aankoop overgaat.