Top 5 tips: Planten beschermen tegen vorst.

Na een warme en lange zomerperiode (en warme herfst) worden de dagen nu toch echt korter en wordt het steeds kouder. De eerste nachtvorst hebben we alweer gehad.
Voor de planten in de tuin betekent vorst dat ze andere verzorging nodig hebben.
Dat lees je nú in onze vijf tips!


 

 

tip 1

Vorstgevoelige planten


Deze vaste planten sterven bij vorst. Zet ze daarom in een pot en laat ze overwinteren in een kas of op een andere overdekte plek. Deze planten sterven namelijk niet altijd aan vorst maar vaak aan een te natte ondergrond. Laat ze daarom niet in de grond staan. Vorstgevoelige planten kunnen wel tegen een paar graden vorst, maar bij strenge vorst moeten ze wel echt naar binnen.

 

tip 2

Pas op met potten


Planten in potten zetten is dus een handige zet tijdens de koude wintermaanden maar ook in potten zijn planten kwetsbaar. De wand van een pot is dun en daarom kan de wortelkluit eerder bevriezen. Planten in potten bescherm je door de pot aan de binnenkant te bekleden met noppenfolie. Maak wel wat gaten in de bodem van de folie, zodat het regenwater altijd gemakkelijk weg kan lopen. Geef buitenplanten die in potten staan geen water meer om te voorkomen dat de aarde en dus de wortels bevriezen.

 

tip 3

Groenblijvende planten


Als het vriest moeten groenblijvende planten worden beschermd. Deze planten zijn tijdens de winter niet in rust. Als het s’nachts vriest en overdag de zon schijnt kunnen de bladeren uitdrogen over verbranden. Leg een handdoek of vliesdoek over de bladeren heen om de plant te beschermen. Ook bij strenge vorst is het goed om groenblijvende planten te bedekken.

 

tip 4

Elke plant is anders

Het is voor elke plantensoort anders hoeveel vorst hij kan verdragen. Lees je daarom goed in over de soorten planten in je eigen tuin. Sommige planten moeten bijvoorbeeld ingepakt worden en anderen kunnen juist weer prima tegen vorst. Het maakt ook verschil of planten in een pot of in de volle grond staan. De vochtigheid van de bodem speelt namelijk een belangrijke rol bij het verzorgen van planten tijdens vorst.

 

tip 5

Kruiden


Kruiden zijn vorstbestendig, ook als ze in volle grond staan. Tijm, Rozemarijn,Selderij, Salie en Peterselie kan je ook nog eens het hele jaar door oogsten. Staan de kruiden in potten, ze dit potten dan wel binnen neer, om bevriezing van de wortels te voorkomen.