Top 5 tips: Wijs met water in de tuin.

Het is verstanding om slim om te gaan met water in de tuin, denk daarbij aan het voorkomen van droogte en wateroverlast. Dat is niet alleen goed voor het milieu, je kan er namelijk ook geld mee besparen.


 

tip 1

De 40%-60% regel


Een watervriendelijke tuin creëer je onder andere door te zorgen voor veel groen. Bij een (bijna) geheel betegelde tuin kan het water maar moeilijk weglopen. Daarom is 40% bestrating en 60% beplanting de ideale verhouding voor een goede waterhuishouding.

 

tip 2

Een waterton


In een waterton kan je het regenwater dat valt opvangen en weer hergebruiken in de tuin. Dit is een erg zinvolle manier om water te besparen, zeker in Nederland, waar het vaak regent. Ook verminder je wateroverlast door een gedeelte van het regenwater op te vangen.
Tegenwoordig zijn watertonnen in heel veel soorten en maten te verkrijgen, dus het zal zeker niet misstaan in de tuin.

 

tip 3

Watervriendelijke bodem


Je kan je tuin natuurlijk betegelen, maar regenwater zakt dan niet makkelijk weg. Als je grind gebruikt in plaats van tegels is dat een ander verhaal. Regenwater kan hierdoor makkelijker in de bodem wegzakken en zo het grondwaterpeil aanvullen in plaats van het riool te belasten.
Uitdrogen van de aarde kan voorkomen worden door een laagje cacaodoppen, door het afdekken van de grond hoeft er minder te worden bewaterd.

 

tip 4

Hoogteverschillen in de tuin


Door kleine hoogteverschillen in de tuin te creëren zorg je ervoor dat overtollig water sneller en makkelijker wegstroomt. Wanneer je er voor zorgt dat de bestrating net wat hoger ligt dan de beplanting loopt het water daar naar toe en kan het wegzakken in de grond.

 

tip 5

Plant grote drinkers


Een eenvoudige maar slimme manier om wateroverlast binnen de perken te houden is het planten van bomen en/of planten die veel water tot zich nemen. Boomsoorten die goed tegen water kunnen zijn bijvoorbeeld Berken en Wilgen. Mocht je het liever bij planten houden zijn bijvoorbeeld Pijlkruid en Watermunt goede opties.