Tickets

Wie wordt koning(in) van het balkon?

De allereerste balkontest van het Noorden staat voor de deur! Drie balkons, drie stijlen: kijk, stem en kies wie de balkonkoning wordt van de beurs Tuin&Sfeer! Deze is van vrijdag 14 tot en met zondag 16 februari in de Groninger MartiniPlaza.

Natuurlijk kun je een balkon gebruiken om je bierkratten op te stapelen of een oud bankstel te parkeren. Maar hoe jammer is dat! Het ultieme buitenzitten op de vierkante meter verdient vooral in de stad een inspirerende sfeer. Maar hoe bereik je dat? Hoe transformeer je zo’n klein, kaal stuk beton in een heerlijk groen plekje voor een optimaal buitenleven, ook al woon je twaalf etages hoog? Bereid je voor op het nieuwe buitenseizoen en doe komend weekend balkoninspiratie op in MartiniPlaza. Op de beurs zijn drie verschillende balkons ingericht. Voor welke stijl val jij?

balkon, test, Tuin&Sfeer, hovenier, buiten, planten, potten, urban jungle

Urban Jungle

Ga je voor een natuurlijke uitstraling? Vooral als je in de stad woont tussen heel veel beton? Dan is de Urban Jungle vast iets voor jou! Op dit balkon, vormgegeven door hoveniersbedrijf Marco Bakker uit Assen, spelen natuurlijke materialen een belangrijke rol. ,,Als je niet de grond in kunt, moet je de lucht in. Heb je veel ruimte, dan kun je aan een daktuin denken. Maar op een klein oppervlak kom je uit op planten in gestapelde bakken, een verticale tuin, want je wilt er ook zitten. Op de beurs laten we een basis van duurzame bamboevlonders zien, in combinatie met groen en water om er wat leven in te brengen”, vertelt Marco Bakker. En als de klimaatverandering doorzet en de zomers steeds warmer worden? ,,Afhankelijk van hoe groot het balkon is, kun je iets van schaduw creëren met een boom of doek.”

balkon, test, Tuin&Sfeer, hovenier, buiten, planten, potten, mediterraans

Balkonieren à la Mediterrané

Een mediterraan vakantiegevoel met palmen en olijfboompjes op je eigen balkon? Balkonieren met een vleugje Zuideuropese sfeer, met een zitje om lekker te genieten? Het mediterrane balkon van hoveniersbedrijf Kuiper uit Roden laat zien hoe je thuis een rustgevende sfeer kunt creëren. Het is de bedoeling dat onder meer te bereiken met bloembakken met mediterraan groen dat goed tegen wind en zon kan. Dit mediterrane balkon wordt stijlvol, rustgevend en klassiek, belooft Sandra Kuiper. Ook worden er allerlei houtsoorten toegepast. Als ‘vloerbedekking’ wordt het nieuwe Silvadec houtcomposiet gebruikt, dat volgens Sandra niet snel zal rotten en maar één keer per seizoen schoon gemaakt hoeft te worden.

balkon, test, Tuin&Sfeer, hovenier, buiten, planten, potten

Het eetbare balkon

Op dit balkon wordt het smullen! Het wordt een soort pluktuin in miniformaat, waar je het hele jaar door kunt snoepen en genieten. Als het niet van fruit, groente en kruiden is, dan is het wel van de geur of van de structuur van patioplanten in de winter. Henk Bolhuis van hoveniersbedrijf De Wilde Appel uit Uithuizen wil een balkon creëren dat een oase van rust is. Waar je je te midden van geurende fruitboompjes en bessenstruikjes in potterie kunt terugtrekken uit de drukke buitenwereld. ,,Een balkon waar je echt tússen de planten zit. Denk aan grote patioplanten in potten, zoals oleander, olijf en vijg. En als je die aan de onderkant bekleedt met éénjarigen, heb je meteen de hele zomer door bloei.”

Op dit ‘eetbare balkon’ gaat het om groei en bloei, kleur en smaak. Op de beurs krijgt dit balkon ‘gras’, vlonders, potterie, een verticale tuin en een loungehoekje om lekker te zitten en te genieten van bedwelmende geuren van kruiden, lavendel en pitosporusire. Ontdek ook de slimme vinding in deze kleine buitenkamer: een verticale en horizontale plantenbak die in elkaar overlopen.

Kies de balkonkoning(in)!

Zoveel mensen, zoveel smaken. Maar we zijn heel benieuwd naar die van jou! Laat je inspireren en breng je stem uit op het balkon van je voorkeur. Dat kan ter plekke, lekker ouderwets, door een stembiljet in de stembus te deponeren. Het balkon met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot ‘balkonkoning(in)’ en wordt gepresenteerd in Wonen&Co. 

TEKST: SHYRA HUETING

DATA & TIJDEN

10, 11 en 12 februari
10:00 - 17:00 uur

LOCATIE

MartiniPlaza Groningen 
Leonard Springerlaan 2
9727 KB Groningen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram