Tickets

,,Gezondere bodem en fleurige borders dankzij wormen” 

Minder onkruid, minder slakkenvraat en planten die beter kunnen wortelen. Dit zijn enkele voordelen van veel wormen in de tuin. Frank Wasse van Wormenkwekerij Wasse in Beilen ziet dan ook dat de inzet van wormen voor bodemverbetering een grote trend is.  

Als kind vermaakte Frank Wasse zich al met het kweken van planten. Zijn studententijd bracht hij ‘tuinloos’ door, maar daarna had hij al snel een huis met tuin. De grond wilde hij verbeteren met wormenmest en hij besloot dit zelf te maken. Daarmee is Wormenkwekerij Wasse al ruim 15 jaar een feit. 

,,Als bedrijf zoeken we naar nieuwe en oude (vergeten) producten om het nieuwe, duurzame tuinieren te ondersteunen. We bieden mensen een alternatief voor kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen en bevorderen op deze manier de biodiversiteit. Dat is onze specialiteit. We richten ons op particulieren, maar ook op de land- en tuinbouw.”  

Frank Wasse heeft volop kennis van biologische producten en composteren met wormen. Hij geeft er met plezier advies over. ,,Persoonlijk contact vind ik belangrijk.” Voor veel mensen gaat er een nieuwe wereld open als hij vertelt over de inzet van wormen. ,,Wormen kunnen bijvoorbeeld drainageproblemen oplossen en zorgen voor minder slakkenvraat, wat fijn is als je zo lang mogelijk wilt genieten van fleurige borders.”  

Een tip die Frank geeft aan mensen die meer wormen in de tuin willen, is het gebruiken van een mulch-laag: een organische laag op de bodem van de tuin. ,,Dit zorgt voor veel biodiversiteit, help droogte tegen te gaan, zorgt voor nieuwe voeding in de bodem en trekt veel wormen aan. Dit laatste verbetert de structuur van de bodem enorm.” 

Tijdens Tuin&Sfeer kan hij er alles over vertellen. Zijn bevlogenheid zal niemand ontgaan: ,,We zijn er trots op dat we zorgen voor meer biodiversiteit in particuliere tuinen en binnen de land- en tuinbouw en dat we een goed alternatief bieden voor kunstmest!”

Iedere dag van Tuin&Sfeer geeft Frank om 13:00 een lezing over composteren met wormen in het Groenatelier. Bekijk hier het volledige presentatieschema.

DATA & TIJDEN

10, 11 en 12 februari
10:00 - 17:00 uur

LOCATIE

MartiniPlaza Groningen 
Leonard Springerlaan 2
9727 KB Groningen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram