Tickets

Hoe krijg je die perfect groene kamerplanten?

Als er iets is opgekomen qua trend de afgelopen jaren zijn het wel kamerplanten. Helemaal in deze coronatijden is het populairder dan ooit. En hoe leuk is het om die prachtige kamerplanten te zien groeien. Althans, jij ziet ze wel groeien, toch?

Niet alle planten zijn even makkelijk om te verzorgen. De een heeft veel water nodig, de ander helemaal niet. Wat te doen bij geelbruine, hangende en/of krullende bladeren? Hieronder lees je de beste tips om jouw kamerplant te verzorgen. En vergeet niet: zelfs de besten hebben er nog wel eens moeite mee. Maar geef niet op, het is het waard!

De juiste plek

Planten kunnen niet zomaar ergens staan: het is heel belangrijk om te weten wat je plant nodig heeft. Vaak is er een handig kaartje wanneer je 'm koopt, dat aangeeft wat je plant het fijnst vindt. We maken onderscheid tussen direct en indirect zonlicht, en de schaduw. Zo heeft de bananenplant heel veel zonlicht nodig, maar doet de Calathea het beter op een plek met indirect licht/halfschaduw.

Water, maar met mate

Liever te weinig, dan te veel. Te veel water kan namelijk erg schadelijk zijn voor de plant. Zo kunnen ze wortelrot en schimmel krijgen. En ja, dan valt er niet meer veel te redden. De juiste hoeveelheid water verschilt erg per plant. Gooi dat handige kaartje die vaak wordt geleverd dan ook niet weg. Bovendien kun je vinger gebruiken als maatstaaf. Duw hem in de aarde en voel hoe nat de aarde is. Blijft de aarde aan je vinger plakken? Laat die gieter nog maar even staan. Als de aarde droog aanvoelt en niet blijft plakken, dan kan je de plant water geven. Let wel op dat je ook nadenkt waar de plant vandaan komt. Een cactus groeit normaliter op droge plekken, daarom heeft deze ook ontzettend weinig water nodig als hij bij je thuis staat. Verder kan je nog de vuistregel meenemen: staat de plant in meer licht, dan heeft hij ook meer water nodig.

Lukt het nog steeds niet? Er zijn ook automatische watergeefsystemen die je plant water geven. Zo kan er niks fout gaan en hoef jij alleen maar te genieten.

Voeding

Net zoals mensen, hebben planten ook hun vitaminen nodig. Op een gegeven moment zijn de voedingsstoffen in de grond op en dus ook de voeding voor de plant. Je kan daarom je plant eens in de zoveel tijd nieuwe potgrond geven, maar je kan bijvoorbeeld ook voeding - verkrijgbaar bij tuincentra - bij je watergift toevoegen.

(Ver)potten

Geef je planten bij voorkeur een pot met gaten onderin, een terracotta pot of een binnenpot. Dit is een plasic pot binnen je sierpot. Zo kan het overtollige water altijd weglopen. Je kan op de bodem van de sierpot daarom ook altijd iets neerleggen zoals scherven, dat heeft het water nog meer ruimte en verdrinkt te plant minder snel. Ook met verpotten naar een grotere pot moet je voorzichtig zijn. Doe dit ook als het alleen echt nodig is. Anders kunnen planten een ‘klap’ krijgen omdat ze te veel ruimte hebben. Maar laat ze ook niet te strak in de potten staan, want als de wortels onder de grond niet kunnen groeien, kan de plant boven de grond ook niet meer groeien. Verpot dus alleen als ze écht die ruimte nodig hebben.

Giftig

Niet alleen wij zijn fan van planten, maar ook je huisdieren. Soms vinden ze het leuk om de potten om te gooien of kauwen ze alles kapot. Let dus vooral goed op wat voor plant je koopt, want sommigen zijn namelijk giftig voor huisdieren en zelfs kinderen. Vaak is het sap in de plant de boosdoener. Bijvoorbeeld de Monstera, Dieffenbachia en Kerstster zijn af te raden wanneer huisdieren of kleintjes hebt rondlopen. Wil je toch wel een dergelijke plant? Zorg dan dat hij op een hoge plek staat zodat ze er niet bij kunnen

Begin makkelijk

Begin makkelijk om de smaak te pakken te krijgen en ervaring op te bouwen. Een pannenkoekenplant, Dracaena (drakenbloedboom) of een Monstera Deliciosa (gatenplant) zijn daarvoor perfecte planten. Helemaal tot in tegenstelling tot Calathea’s, die toch wel moeilijker zijn qua verzorging. Iedereen moet leren en zo is dat ook met het verzorgen van planten.

DATA & TIJDEN

10, 11 en 12 februari
10:00 - 17:00 uur

LOCATIE

MartiniPlaza Groningen 
Leonard Springerlaan 2
9727 KB Groningen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram