Tickets

Dit zijn de tuintrends van 2020

Rust, duurzaamheid, een tikkeltje street art en een mix van culturen. Als we de kenners mogen geloven, dan staan we in 2020 voor een uitdagend tuinjaar. We nemen je mee in de tuintrends die in 2020 de hoofdrol gaan spelen.

Retreat

Het is misschien wel waar de tuin in beginsel voor is bedoeld: tot rust komen. De ‘retreat-trend’ vertaalt dit naar organische vormen, een vijver, groene planten en houten vlonders. Rustige kleuren en vormen zorgen samen voor eenheid. Een rustige tuin als deze leent zich bovendien niet alleen voor een relaxmomentje voor jezelf, de tuin is ook zeer geschikt voor vogels en vlinders.

Van de straat

Wie had gedacht dat je je eigen buiten laat inspireren door de straten van New York, Amsterdam en London? Felgekleurde graffiti in je tuin is de trend in 2020. Deze straattrend is bedoeld voor de mensen die graag de schoonheid in het imperfecte zien en het leuk vinden om zich door het onconventionele te uiten. Alles mag, luidt het credo. Bijvoorbeeld door schuttingen met graffiti, industriële tuinmeubelen, vrolijk gekleurde potten en het gebruik van gerecycled materiaal.

Mix van culturen

In het interieur was de trend er al, nu is ‘ie er ook voor buiten: het verbinden van culturen. Het is er eentje van de contrasten. Een groene wand met een bonte mix aan planten versus het gebruik van felle kleuren. Folklore meubels tegenover het gebruik van inheemse, exotische planten. Met een ‘blended buiten’ omarm je de diversiteit, inclusiviteit en omarm je een mix van materialen en culturen.

Met oog en gevoel voor het klimaat

Als iets het nieuwe normaal is, mag je het eigenlijk geen trend meer noemen. Tóch is de klimaatbestendige tuin te groot om in deze trendlijst buiten beschouwing te laten. De extremen zijn groot en dus is het de hoogste tijd om je tuin aan te passen aan het veranderende klimaat.

Hevige regenval vraagt bijvoorbeeld om een slimme oplossing voor het water. Voer het water slim af zodat het geen overlast veroorzaakt én vang het meteen weer op, zodat je hier in de droge periodes van kunt profiteren. Bij deze warme dagen verlangen we op onze beurt naar schaduw. Bomen planten wordt hiermee een must. Net als beplanting die evengoed tegen regen kan als tegen extreme droogte. Last but not least: denk na over je tegels. Niets is fijner om je blote voeten de tuin te laten verkennen, maar het wordt vervelend als de tegels in je tuin gloeiend heet worden. Let dus bij tegels op de bovenlaag.

DATA & TIJDEN

10, 11 en 12 februari
10:00 - 17:00 uur

LOCATIE

MartiniPlaza Groningen 
Leonard Springerlaan 2
9727 KB Groningen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram